54429
post-template-default,single,single-post,postid-54429,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Het Paleo dieet

Het Paleo dieet

Je hoort wel vaker dat het voedsel van tegenwoordig een stuk anders is dan vroeger: te veel suiker, koolhydraten of zout, “onnatuurlijk” eten… Het Paleo dieet is hier een antwoord op. Maar wat houdt het precies in? Lees verder om erachter te komen.

Wat is het Paleo dieet?

Het Paleo dieet is gebaseerd op het idee dat tegenwoordige voedsel vol zit met rotzooi waar onze lichamen niet voor zijn gemaakt. Denk niet alleen zoete toetjes of chocola, maar ook producten waar extra troep aan is toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Voor onze voorouders was dit niet zo: ze jaagde of verzamelde voedsel rechtstreeks uit de natuur. Vandaar de benaming “paleo”, oftewel paleolithicum: een tijdsperiode van zo’n 2,5 miljoen tot 10 000 jaar geleden. Dat is ook de reden dat het dieet fysieke activiteit en veel water drinken benadrukt.

Wat bedoeld wordt met “natuurlijk” eten hangt van bron tot bron af, maar over het algemeen is het opgebouwd uit vlees, vis, groenten, fruit, noten, (zoete) aardappelen enz. Allemaal uit de natuur dus. Er zijn wel beperkingen in hoe het eten voorbereid mag worden: frituren is een no-go. Ook worden onder andere zuivelproducten, granen, alcohol en koffie over het algemeen niet toegestaan.

Hoe lang bestaat het Paleo dieet al?

Het dieet zelf is natuurlijk zoals vermeld enorm oud, maar het idee rond het dieet niet. In 1975 schreef Walter Voegtlin The Paleo Diet, waarin de reeds vermelde punten werden aangehaald. In 2012 werd het beschreven als een van de grote dieettrends, en in 2013 was het zelfs het meest opgezochte dieet op Google.

Waarom is het Paleo dieet zo populair?

Er zijn meerdere redenen waarom het dieet zo populair is: enerzijds omdat het makkelijk te volgen is, maar anderzijds omdat er zich een grote gemeenschap rond het dieet heeft gevormd.

Dat het makkelijk te volgen is is vanzelfsprekend. Je kan nog lekker vlees, fruit, groenten enz. eten. Je dagelijkse maaltijden zijn makkelijk aan het dieet aanpasbaar. Hierdoor vergt het niet veel hersenkracht wanneer je het menu in je favoriete restaurant bekijkt.

Het dieet komt uit de fitnessindustrie. Er zijn dus genoeg mensen die niet een Paleo dieet, maar een Paleo leven volgen. Dit zorgt ervoor dat mensen het dieet met veel passie en aandacht benaderen. Er zijn talloze plaatsen (op het internet of je lokale sportcentrum) waar succesverhalen, tips of ervaringen gedeeld kunnen worden. Er zijn weinig dingen die meer kunnen motiveren dan dat, toch?

En… werkt het wel?

De belangrijkste kwestie is of het überhaupt werkt. En het antwoord is… ingewikkeld.

Het verteringssysteem van de moderne mens zit een stuk anders in elkaar dan die van 2,5 miljoen jaar geleden. Veranderingen veroorzaakt door onder andere klimaat en locatie ondermijnen de fundamenten van het dieet. Dit maakt het al makkelijk om in twijfel te trekken.

Er is wel wat bewijs dat het de gezondheid verbetert. Jammer genoeg is dit niet de reden dat de meeste mensen op dieet gaan: afvallen is voor de meesten wat belangrijker. Ook hier moet het dieet ons teleurstellen in dat er weinig (maar niet geen) bewijs is dat men van het dieet zal afvallen. Het

dieet volgen kan ook leiden tot een tekort aan calcium, hoofdpijn of diarree. Kortom: er moeten nog wat studies gedaan worden voor een daadwerkelijke conclusie getrokken kan worden.

No Comments

Post a Comment