54442
post-template-default,single,single-post,postid-54442,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Lactose intolerantie, hoe herken je het?

lactose

Lactose intolerantie, hoe herken je het?

Heb je last van nare kwaaltjes wanneer je melk hebt gedronken? Dan kan het zo zijn dat je lactose-intolerant bent. Lactose is een melksuiker dat in zuivelproducten zit. Als je lactose-intolerant bent kan je lactose dus niet goed verteren. Dit komt doordat de dunne darm geen of niet genoeg lactase enzymen aanmaken. Waardoor de lactose onverteerd in je dikke darm terecht komt. De bacteriën reageren op de lactose wat voor nare kwaaltjes kan zorgen.

Symptomen

Let’s get right into it. Hoe weet je nou of je lactose intolerant bent? Je kunt natuurlijk naar de dokter gaan voor een test, maar voordat je dat doet wil je wel zeker zijn van je zaak. Speciaal voor jou hebben wij symptomen van lactose-intolerantie op een rijtje gezet:
– Je voelt je erg opgeblazen
– Braken
– Rommelende maag en/of darmen
– Buikpijn
– Winderig
– Diarree
– Misselijk

Heb je last van een van deze symptomen? Dan is het handig om eventjes een bezoekje te doen aan de dokter. Hier kunnen verschillende testen worden gedaan om te kijken of je daadwerkelijk lactose-intolerant bent.

Lactose-intolerantie laten testen

Zo heb je de eliminatie-provocatie test. Bij deze test krijg je eerst een lactosevrij dieet. Hier wordt lactose als het ware geëlimineerd. Als de klachten verdwijnen of verminderen kan dat op lactose-intolerantie wijzen. Na enige tijd wordt er weer lactose aan je dieet toegevoegd; komen de klachten terug? Dan kan de arts lactose-intolerantie vaststellen.

Daarnaast heb je de lactose-intolerantie test. Bij deze test krijg je een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Als je geen lactose-intolerantie hebt wordt de lactose afgebroken en opgenomen in het bloed, waardoor je suikerspiegel zal stijgen. Bij lactose-intolerantie is dit niet het geval. Suiker komt niet in het bloed terecht en je suikerspiegel zal niet stijgen. De arts zal voor en na de test bloedprikken. Hieruit ziet de arts of je lactose-intolerant bent.

Als laatste heb je de waterstof-ademtest. Deze test wordt gedaan door middel van uitgeademde lucht. Van tevoren wordt het waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Na het meten krijg je een lactose-suikeroplossing die je moet opdrinken. Je darmen maken dan waterstofgas aan om de lactose-oplossing te kunnen afbreken. Waterstofgas wordt dan door je bloed opgenomen en komt in de longen terecht, dit wordt weer uitgeademd. De hoeveelheid waterstof wordt gemeten en zo wordt er vastgesteld of je lactose-intolerant bent. Mocht eruit komen dat je lactose—intolerant bent dan kunnen deze lactase tabletten jou een goed handje helpen!

No Comments

Post a Comment