54723
post-template-default,single,single-post,postid-54723,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hoeveel beweging heb je nodig om beter te presteren?

Hoeveel beweging heb je nodig om beter te presteren?

Dagelijkse beweging in de vorm van sporten is zeer belangrijk. Naast dat dagelijkse beweging bijdraagt aan de fysieke waarde, heeft het ook een positief invloed op het presteren op school of werk. Er zijn verschillende onderzoeken geweest, die hebben aangetoond dat een toename van sport en bewegen binnen het onderwijs leidt tot verbeterde of gelijkblijvende schoolprestaties.

 

Dagelijkse beweging

Maar dagelijks sporten of bewegen wat houdt dat nou in en wanneer is dit voldoende om een positieve bijdrage te hebben in de prestaties? Voor de jeugd van 4 tot 18 jaar geldt er een norm van 1 uur per dag matig intensief bewegen, dit wilt zeggen dat je ademhaling sneller wordt. De andere norm is 3 keer per week spierversterkende activiteiten uitvoeren zoals voetbal, dansen, fietsen en buiten spelen. Hierbij geldt ook dat bewegen goed is en dat meer bewegen beter is.

 

Voor volwassenen en ouderen geldt de norm 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2 keer per week spieractiviteiten. Voor ouderen kunnen dit bijvoorbeeld balans oefeningen zijn. Ook bij de volwassenen en ouderen geld bewegen is goed, maar meer bewegen is beter. Op alles over sport kan je hier alles over terug vinden.

 

Het brein

Op hersenniveau leidt beweging/sporten tot een toename van de bloedtoevoer in de hersenen, dit zorgt ervoor dat je alerter wordt en dat de hersenontwikkeling wordt gestimuleerd.

 

Ook blijkt dat cognitieve taken wel degelijk worden beïnvloed door fysieke activiteit. Het geldt namelijk des te meer je beweegt in je leven, des te meer cognitieve taken je kan uitvoeren op latere leeftijd.

 

 

 

 

Dagelijks presteren

Op school en werk kan er veel van je gevraagd worden en dit kan leiden tot veel inspanning. Heb je daardoor ook weleens behoefte aan energie? Loop even gerust een rondje of speel een potje tafel tennis/voetbal. Dit zorgt voor afleiding en maakt je weer fris. Dit komt de energie ten goede en bovendien presteren gezonde werknemers beter. Dat is ook de reden dat de meeste bedrijven beschikken over een tafeltennis/voetbaltafel. Naast dat sporten dus gezond is leidt het ook tot betere prestaties op school of op het werk.

No Comments

Post a Comment