54690
post-template-default,single,single-post,postid-54690,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hoe onderhoud ik mijn kunstgebit?

Hoe onderhoud ik mijn kunstgebit?

Ook al is een kunstgebit een stevige prothese, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een tand losraakt. Ga in dit geval niet zelf aan de slag om je kunstgebit te herstellen, maar neem direct contact op met een specialist. Graag geven wij je wat tips voor het beste onderhoud van je kunstgebit. Zo ervaar je geen hinder van deze prothese. En dat is precies de bedoeling.

Pasvorm

De specialist zorgt dat het kunstgebit vlekkeloos aansluit op de vorm van je gebit. Zo ervaar je overdag geen ongemakken wanneer je de prothese draagt. Bij een kunstgebit is het eigenlijk de bedoeling dat niemand ziet dat je een kunstgebit hebt. Toch kan het gebeuren dat de prothese niet helemaal prettig aanvoelt in de mond, bijvoorbeeld omdat deze niet goed op de plek blijft zitten. Ga in dit geval niet aan slag, maar neem contact op met je tandarts om schade te voorkomen. Wacht hier vooral niet te lang mee, je tandvlees reageert namelijk ook op de wrijving van de prothese. Hierdoor kan je last krijgen van geïrriteerd tandvlees of kleine ontstekingen in de mond.  

Verzorg ook je tandvlees

Het kunstgebit ‘leunt’ als het ware op je tandvlees. Zorg daarom dat je niet alleen de prothese, maar ook je tandvlees dagelijks goed reinigt. Spoel bijvoorbeeld je mond dagelijks uitgebreid met mondwater. Het kan voorkomen dat dit iets te scherp is voor je smaakpapillen, of onprettig aanvoelt in de mond. Maak in dit geval gebruik van een zoutoplossing in plaats van mondwater. Het is minder scherp, maar helpt net zo goed om plak en andere bacteriën tegen te gaan.

Daarnaast is het ook noodzakelijk om je kunstgebit goed te verzorgen. Welke middelen je in dit geval moet gebruiken verschilt per materiaal. De specialist geeft je in dit geval uitgebreid uitleg. Deze kan ook nog een aantal opties geven voor extra verzorging van je tandvlees. Bijvoorbeeld regelmatig masseren met een zachte borstel om de bloedsomloop te stimuleren. Hierdoor blijft het tandvlees zacht en flexibel en verminder je de kans op blaren.

Advies van de specialist

Heb je tijdens het poetsen je kunstgebit per ongeluk laten vallen? Is de pasvorm niet helemaal zoals het zou moeten? Blijf niet te lang rondlopen en neem direct contact op met een specialist van een tandprothetische praktijk. Deze verhelpt het probleem binnen korte tijd en legt de focus op de juiste nazorg, zodat je binnen korte tijd geen problemen meer ervaart. Benieuwd naar de kosten? Neem vooraf contact op met je zorgverzekeraar voor eventuele vergoedingen.

No Comments

Post a Comment