54133
post-template-default,single,single-post,postid-54133,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Gezond afvallen

Gezond afvallen

Gezond afvallen

Veel mensen die gaan afvallen zijn vooral gefocust op twee dingen:

– Snel afvallen
– Lekker blijven eten

De focus zou echter beter gezond afvallen kunnen zijn. Want als je niet weet waarop je moet letten dan is afvallen helemaal niet gezond en kan je er zelfs ziek van worden.

Snel afvallen en gezond afvallen gaan niet samen. Hoe dat zit zullen we hieronder uiteenzetten. Gelukkig gaan lekker eten en gezond afvallen wel samen. Ook hierover verderop meer.

Snel en gezond afvallen mogelijk?

Afvallen door je door een energietekort te maken voor je lichaam. Door minder te eten komt je lichaam energie tekort en gaat het de vetreserves verbranden. Met het verbranden van lichaamsvet verlies je natuurlijk gewicht.
Om een kilo vet te verbranden moet je 7.700kcal verbranden. Dit kan je doen door meer te gaan bewegen maar dat hoeft niet. Dit vet kan je ook verbranden door minder te gaan eten. Als je dagelijks 700 kcal minder eet dan wat je lichaam nodig heeft dan zal je na 11 dagen een kilo vet zijn kwijt geraakt.

Hoe minder je eet des te sneller je gewicht zult verliezen dus. Dit is waar het bij veel crash diëten omgaat. Je krijgt bij een crash dieet een grote calorie restrictie opgelegd waardoor je de calorieën snel zult verliezen.

Het grote probleem van een grote calorie restrictie is echter dat je niet alleen minder calorieën zult eten. Je zult ook minder voedingsstoffen zoals mineralen, vitamines en antioxidanten eten. Hierdoor zal je weerstand minder worden en wordt je vatbaar voor ziekteverwekkers of een verkoudheid.

Daarnaast zal je lichaam ook minder eiwitten binnen krijgen bij een crash dieet. Bij een groot energietekort zal je lichaam niet alleen vetreserves aanspreken. Het zal ook eiwitten gaan gebruiken als bron van energie. Met het verbranden van eiwitten zal er spiermassa verloren gaan. Wat ongezond is. Met het verliezen van spiermassa gaat je metabolisme achteruit. Hierdoor zal het alleen maar moeilijker en moeilijker worden om gewicht te blijven verliezen.

Snel afvallen en gezond afvallen gaan dus niet zo goed samen. Sterker nog, het bijt elkaar. Aan de andere kant is overgewicht ook niet gezond, dus afvallen is wel wenselijk. Je zult echter de tijd moeten nemen om af te vallen. Door er voor te zorgen dat je energietekort niet al te groot is zorg je ervoor dat je lichaam toch nog voldoende eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen krijgt.

En bovendien is het crash dieet ook wel een beetje ‘overrated’. Het lijkt vaak dat je heel veel en heel snel afvalt met een crash dieet terwijl dat schijn is die bedriegt. Als je een crash dieet gaat volgen dan zal je erg weinig koolhydraten binnen krijgen. Hierdoor zal binnen een paar dagen de glycogeen (suikers) voorraad in je spieren uitgeput raken. Glycogeen heeft de eigenschap dat het vocht vasthoudt. Met het uitputten van je glycogeenvoorraden zal je lichaam vocht gaan afdrijven. Zo zal je in de eerste dagen van een crash dieet veel moeten plassen. Met het afdrijven van al dat vocht verlies je echt kilo’s in een paar dagen tijd. Dit is echter geen lichaamsvet wat je verliest. En zodra je klaar bent met je dieet dan zullen deze ‘vocht kilo’s’ er snel weer bij zitten. Het is een beetje jezelf voor de gek houden dus.

Maar hoe val je dan wel gezond af?

De grote vraag is dan natuurlijk hoe je dan wel gezond afvalt. Gezond afvallen doe je door het energietekort niet te groot te laten worden. Indien je energietekort niet groter wordt dan 500kcal per dag dan moet je gezond kunnen afvallen.

Verder is het tijdens het afvallen nog belangrijker dan anders dat je gezond eet. Wat je wilt is dat iedere calorie die je wel eet je lichaam voorziet van de broodnodige vitamines en mineralen.

Wat je ook wilt bereiken is dat je lichaam de vetreserves gaat aanspreken. Dit kan je gek genoeg het beste doen door koolhydraatarm te gaan eten en niet door vetarm te gaan eten. Koolhydraten zijn de voorkeurs brandstof. Indien hiervoor onvoldoende aanwezig is zal het lichaam overschakelen op het verbranden van vetten. Dit is in twee zinnen het mechanisme achter koolhydraatarme diëten uitgelegd.

Maar wat ga je eten dan?

Je wilt ook lekker eten natuurlijk. Dus waarvoor ga je dan kiezen? Je zult vooral veel groenten moeten eten als je wilt afvallen. Deze zijn namelijk rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten terwijl ze caloriearm zijn. Groenten kan je op verschillende manieren opnemen in je dieet. Je kunt ze bij de lunch eten in de vorm van bijvoorbeeld een salade of een zelf gemaakte groentesoep. Je kunt groenten ook eten in de vorm van rauwkost zodat je deze kunt gebruiken als tussendoortjes.

Daarnaast is het prima om fruit in je dieet op te nemen als je wilt afvallen. Dit vanwege de vitamines en mineralen. En omdat fruit zoet is, is het een belangrijk ingrediënt om je eten smakelijk te maken.

We hadden het al even over koolhydraatarm eten. Om koolhydraatarm te eten zal je wat koolhydraten uit je eetschema moeten schrapen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de boterhammen van het ontbijt vervangen voor een schaaltje yoghurt of kwark. Met fruit kan je dit heerlijk op smaak brengen. Vanwege de vruchtsuikers in fruit zal je wel een beetje moeten oppassen met fruit. Als je wilt afvallen dan zal je fruit moeten beperken tot 2 porties per dag. Waarbij je het beste kiest voor de soorten waar weinig vruchtsuikers inzitten zoals bosbessen en aardbeien.

Verder kan je volop lekker eten als je wilt afvallen. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en tonijn zijn verantwoord en lekker als je wilt afvallen. Ook een handje nootjes per dag is prima om te nemen als je wilt afvallen. Noten zoals walnoten kan je ook prima gebruiken om wat smaak te geven aan je yoghurt of salade.

Al eens aan een koolhydraatarm dieet gedacht? Vind hier koolhydraatarme gerechten.

No Comments

Post a Comment