54121
post-template-default,single,single-post,postid-54121,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Zelf testen met een thuistest

Zelf testen met een thuistest

Zelf testen met een thuistest

De tijd dat je voor iedere test of meting naar een arts moest is definitief voorbij. De patiënt wordt steeds meer ‘in control’ en kan zelf meten, testen, monitoren en soms zelfs al behandelen. Natuurlijk niet voor iedere aandoening maar steeds vaker zijn thuistests en zelfzorg producten een echt alternatief voor de huisarts. Een alternatief dat ook steeds meer wordt omarmd door de professional.

De thuistest komt in vele vormen en meten. Natuurlijk is de – inmiddels volledig ingeburgerde – zwangerschapstest een thuistest. Hier vertrouwen jaarlijks miljoenen vrouwen op. Vrouwen die niet meer naar huisarts of gynaecoloog gaan om daar getest te worden. Allergieën zijn ook op te sporen met thuistests en bloedsuiker en cholesterol meet je natuurlijk ook gewoon zelf met de producten van Roche of Bayer die speciaal ontwikkeld zijn voor thuisgebruik. Het thuis testen is niet meer weg te denken voor bijvoorbeeld diabetici.

De thuistest kent eigenlijk maar één nadeel: de betrouwbaarheid. Je moet weten dat de test die je wil gaan gebruiken het juiste resultaat geeft. En dat je op dit resultaat kunt vertrouwen. Hierbij enkele tips bij het doen van een thuistest:

* Zit er een degelijke Nederlandse bijsluiter bij?

* Kan er contact worden opgenomen met de fabrikant?

* Zijn sensitiviteit en specificiteit (betrouwbaarheid) bekend?

* Beschikt de test over een keurmerk?

Vaak zijn deze elementen te vinden op de website van de aanbieder. Dan kan je ook direct letten op de klantenservice. Professionals zetten de thuistest ook steeds vaker in om hun gebruikers zelf aan de slag te kunnen laten gaan. Zo is er minder hulp nodig en kunnen wachttijden worden verkort.

Op de website zogetest.nl vind je een groot overzicht van allerlei (betrouwbare) thuistests. Zo zijn er bijvoorbeeld de tests van Openlab waarmee je anoniem op Soa’s test, en dit met analyse in een laboratorium. Maar ook urinestrips om jouw urine op allerlei parameters te testen. Zelf meten = eerder weten!

No Comments

Post a Comment